torsdag 25 juli 2013

Varför ekologiskt? Jo, jordbrukskemikalier är en av de vanligaste dödsorsakerna på vår jord

En FN-rapport visar att kemikalier från industri och jordbruk är en av de fem vanligaste dödsorsakerna på jorden. FN:s miljöprogram UNEP, som ligger bakom rapporten, kräver snabba åtgärder. Den ökande användningen av kemikalier leder till allt större konsekvenser för djur, natur och människors hälsa. 

Rapporten, som är den första i sitt slag, visar att tillverkningen och användningen av kemikalier nu leder till en miljon dödsfall varje år.

- Vi har inte koll på kemikalierna som går, från industrierna, rakt ut i samhället. Inte ens de produkter som vi använder direkt på kroppen vet vi vad de innehåller. Många litar nog på, och tror att myndigheterna har kontroll men det har de inte, säger Åke Bergman, professor i miljökemi på Stockholms universitet.

Bakom den dystra statistiken av den nya rapporten ligger bland annat produktion och hantering av kemikalier som flyttar från i-länder till tillväxtländer, vilka ofta har svagare regler, skyddsåtgärder och ännu sämre kontroll. Att tillverkningen av kemikalier kommer att öka med 40 procent i både Afrika och Mellanöstern fram till år 2020 och med 33 procent i Latinamerika är bara ett exempel på det...

Läs hela artikeln på Svt.se


Se "Underkastelsen" av Stefan Jarl som belyser problemet på ett utmärkt vis:
Var med i kampanjen för rätten till vår hälsa!

Välj ekologisk! Här har du argumenten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar