tisdag 13 augusti 2013

Vem behöver mat när man kan äta pengar?

Scott Tips var på ett Codexmöte i Beijing och kämpade mot aluminiumtillsatser i våra livsmedel. Det som diskuterades av de andra delegaterna var inte riskerna med aluminium, utan kärnan i debatten var industrins behov av aluminium. Detta stöddes av Australien, IFAC, tillsammans med ICGMA, som konstant proklamerade att "industrin" helt enkelt inte kan tillverka sina produkter utan aluminiumtillsatser.

Aluminium är ett känt neurotoxin, som lätt tar sig över blod-hjärnbarriären, där det stör ATP enzymer som har en viktig funktion vad gäller att överföra energi till hjärnceller.

Aluminium förvärrar också effekten av andra toxiner som pesticider, växtbekämpningsmedel, kvicksilver, kadmium, fllur, bly och glutamat. Det får också transferrinet i blodet att släppa sina hög-oxidativa järnjoner, vilket gör järnet toxiskt. Detta är en av orsakerna till varför aluminium är så skadligt för hjärnan. Aluminiumets kända toxicitet skulle kunna fylla flera böcker...

Aluminumtillsatser finns praktiskt taget i alla produkter du kan tänka dig, grönsaker, soyabön-pasta, pasta och nudlar, bröd, tuggummi, soppor, såser, mjölk, ost, mjöl, drycker, salt. Tro inte att du alltid kan utläsa från innehållsföreckningen, det kan gömma sig bakom ett särskilt produktnamn.

Scott Tips/NHF var den enda på plats att föra fram konumentens sida av saken, och som förde fram aluminumets hälsorisker. NHF var framgångsrika i det att många aluminiumtillsatser inte tilläts i livsmedel samt att i andra livsmedel fick minska sitt aluminiuminnehåll till hälften av vad industrin ville.


Läs mer: The Sleuthjournal

Bild: Freedigitalphoto/Artzenter


Var med i kampen för rätten till din hälsa!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar