söndag 30 juni 2013

Hot om vite på en miljon...

Vår bransch blir ständigt påhoppade av läkemedelsverket. Nu börjar jag tröttna. Visst vi har ett regelverk att följa. Men vår bransch har en näst intill omöjlig situation.

När du köper en pryl vilken som helst - då vill du förstås ha en bruksanvisning, veta hur det ska användas och vad det kan användas till. Redan här blir det problem för oss. För vi får inte skriva på en produkt vad den är bra för, hur den är ämnad att användas och varför. Vi är bakbundna, och har satts munkavle på.

Bara betänk vår lag som säger att allt som ges i botande, lindrande eller förebygggande syfte ska klassas som läkemedel. Hur sunt är det?! Ska vi börja klassa apelsiner eller vitlök som läkemedel?

Alla våra stora och seriösa hälsokostföretag har läkemedelsverket hack i häl, de går i det närmaste klappjakt. Många företag orkar inte längre, de säljs eller läggs ner, jag har haft kontakt med så många, följt deras resa under många år. Bra medel dras in (för de får ju inte ha effekt - för då ska det klassas om som läkemedel) eller medel som man inte klarat av att hålla i lager pga fördyrande byråkratiska tillverkningsprocesser. Flera har fått lägga ner.

Bara ta våra homeopatiska medel. De måste idag klassas som läkemedel, homeopatiska läkemedel. Att läkemedel ska läkemedelsklassas beror på att man måste veta vid vilken indikation ett läkemedel ska ges samt vilken biverkningsprofil ett medel har. Detta är dyrt.

Nu är det så här att våra opatenterade homeopatmedel OCKSÅ måste läkemedelsregistreras dock med den skillnaden att det INTE får vara någon indikation och pga homeopaticans beskaffenhet så finns det INGEN biverkningsprofil (det är ju så pass utspätt att det inte finns någon förgiftningseffekt). Så min fråga blir naturligtvis varför i hela fridens namn ska det då registreras, med dyra omkostnader för både tillverkare och i slutändan för klienterna. 


Jag anser att det skulle räcka med att alla homeopatiska läkemedel tillverkas enligt GMP, enligt läkemedelsstandard, vilket alla tillverkare redan gjorde innan läkemedelsregistreringen tillkom. Detta är hårdare regler än vad som gäller för livsmedel. Vi har snart inga homeopatiska tillverkare kvar i Sverige. Läkemedelsverket har lyckats få dem på fall allihop.

EU har nu också bestämt vad man får skriva på ettiketter på hälsokostprodukter och hur man får och inte får formulera sig. Jag förstår att det behöver finnas en reglering - men det får inte bli till den kostnad att det vilseleder kunden. Hur ska kunden veta vad den köper om vi inte får tillfälle att berätta det?

Holistic överklagade och fick rätt, jag håller med om att vite på en miljon inte står i proportion till det textformuleringsbrott Läkemedelsverket ansåg de gjort sig skyldiga till.

Om Inflamino är bra vid inflammation, och har komponerats för att man vill ha den effekten. Varför ska det då vara ett brott att låta produkten heta det?

Varför tycker läkemedelsbranschen att de har ensamrätt på hälsa? 


Sara Boo



Läs mer:
Holistic

Var med i kampanjen för rätten till vår hälsa!

1 kommentar:

  1. Det är väl övertydligt varför det är på detta sätt. Läkemedelsbranschen har via s.k lobbying fått igenom dessa regeländringar. Syftet är naturligtvis att få över den stora intäktsström som går till naturläkemedel idag till så kallade mediciner.
    Sen jag började med naturläkemedel har jag inte konsumerat så mycket som en enda alvedon. Ett dylikt scenario är naturligtvis en mardröm för läkemedelsbranschen.
    Vi måste ställa krav på våra politiker att alla aktörer på marknaden ska ges samma möjligheter att konkurrera på marknaden. Framför allt ska inte vanliga mediciner vara subventionerade utan deras faktiska kostnad skall tas ut av slutkunden, istället för att alla vi skattebetalare ska stå för notan.

    SvaraRadera