lördag 14 september 2013

I Sverige ökar den psykiska ohälsan bland små barn och orsakerna till detta är, enligt ett inslag från CBN News, att allt fler barn spenderar mer tid inom barnomsorgen istället för att vara hemma med sina föräldrar. Denna linje är något som myndigheter från olika håll uppmuntrar och en del partier har i dagens läge på förslag att även förskolan ska bli obligatorisk. År 2010 gick det nya lagförslaget om hemundervisning igenom:

Hemundervisning föreslås kunna beviljas endast om synnerliga skäl föreligger. Synnerliga skäl kan …till exempel handla om fall då en elev flyttat hit från något grannland men väljer att gå kvar i grannlandets skola under återstoden av en termin eller att en elev deltar i en filminspelning eller dylikt. Bestämmelsen bör också kunna aktualiseras när elever gör längre resor. I bestämmelsens lydelse ligger att den ska tillämpas med stor restriktivitet. Man föreslår också uttryckligen att religiösa och filosofiska skäl i framtiden inte ska räknas som synnerliga skäl.

Sverige fick därmed tillika med Tyskland den mest restriktiva lagstiftningen i Europa. Den nya skollagen, som i praktiken gör hemundervisning omöjlig, kritiseras internationellt ur ett människorättsperspektiv och av de organisationer som företräder hemundervisare i Sverige och i andra länder.

  

 Läs mer:

Hemundervisning Wikipedia
Hemundervisning.se

Bild: Freedigitalphotos/David Castillo Dominici

1 kommentar:

  1. Jag bor på Åland (helt svenskspråkigt men tillhör Finland) och det är många svenska familjer som flyttat hit från Sverige för att ha möjligheten att hemundervisa.
    Den ena familjen i filmen blev just dömd i Sverige att betala över 100 000 kronor för att de hemundervisat sina barn.

    Några länkar till våra lokaltidningar:

    http://www.alandstidningen.ax/article.con?iPage=1&id=35246

    http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=30276

    SvaraRadera